< p>

Er is een reden dat we de nummer 1 leverancier van parttime CFO's zijn

Bel ons op 03 224 0508

Blog en laatste nieuws

Blog

Bottom line
Lees meer

Philip Verhaeghe: uitweiden over kasstromen

Tijdens ons maandelijks CFO-overleg maken we al eens een interessante uitweiding. Dat komt er van als je enkele gedreven finance professionals in een zelfde ruimte samenbrengt! Zo ging het onlangs over kasstromen of wat daar moet voor doorgaan…

Zeg, ze hebben mij gevraagd om te speechen over bedrijfsfinanciering op een seminarie voor jonge KMO-ondernemers. Ik zou willen afsluiten met een topselectie van enkele bondige praktijktips. Hebben jullie wat inspiratie voor mij?

Buigevoel en cijfermatig inzicht
Lees meer

BUIKGEVOEL

Tijdens ons maandelijks CFO-overleg maken we al eens een interessante uitweiding. Dat komt er van als je enkele gedreven finance professionals in een zelfde ruimte samenbrengt! Zo ging het onlangs over dat befaamde buikgevoel van de Vlaamse ondernemer…

– Ik ontmoette onlangs een ondernemer die ervan overtuigd is dat hij groot geworden is dankzij zijn buikgevoel. Hij beweerde dat hij elke keer opnieuw intuïtief had aangevoeld wat de juiste beslissing was: bij een investering in een extra machinepark,

Banking relationship image
Lees meer

Het managen van de relatie met de bank

Geen ondernemer kan zonder: een bank.
Het is de leverancier van de belangrijkste brandstof voor uw onderneming: geld. Veel ondernemers lijken de rol en functie van hun bankrelatie te onderschatten. Als CFO verbaas ik me hier regelmatig over.

Op de keper beschouwd is een bank niets anders dan een leverancier van uw onderneming. Ook deze leverancier kun je daarom managen, net als al uw anderen. Waarom dit niet of nauwelijks gebeurt heeft vaak met de houding en opstelling van bankiers te maken.

Lees meer

Hoe portfolio is uw carrière?

Laatst probeerde een potentiële CFO–Centrum kandidaat ons kennismakingsgesprek kernachtig samen te vatten met de retorische vraag: ”Dus, wat is de zin van het beroepsleven?” Het resultaat van een boeiende gedachtewisseling over het bekende begrip portfolio-lifestyle.

Een kleine dertig jaar geleden lanceerde Charles Handy in zijn boek The Age of Unreason voor het eerst dit begrip. Simpel gezegd: Je bent niet wat je ‘doet’, maar wie je ‘bent’. Elk mens heeft een uniek portfolio met een bonte verzameling aan activiteiten.

Lees meer

Hoe u uw bankdirecteur moet overtuigen

Hoe u uw bankdirecteur moet overtuigen

Omdat bankiers vaak tot de top 10 van de impopulaire beroepen behoren staat het overtuigen van uw bankdirecteur waarschijnlijk niet erg hoog op uw verlanglijst

Het is niet onwaarschijnlijk dat dat u er zelfs nooit aan heeft gedacht om dat te proberen. Maar als u wilt dat uw bedrijf groeit dan moet u er niet alleen aan denken, maar het ook doen.

Helaas berust het overtuigen in dit geval bijna alleen op de stand van zaken van uw bedrijf en uw bedrijfsresultaten en niet op gevatte one-liners,

Lees meer

Omzet is ijdelheid, winst is mooi maar ….

… het draait om cash!

Omzet en winst zijn geduldige kengetallen die door het management in zekere mate zijn te sturen. Omzet kan aan de verkeerde perioden/jaren worden toegerekend of resultaat kan vroegtijdig vrijvallen bij onderhanden werken of door het sturen van kosten middels reserveringen. Winst is een (op-) rekbaar begrip en kan rapportage technisch worden gestuurd. Cash daarentegen niet.

Kosten en inkomsten versus uitgaven en ontvangsten
Voor het bepalen van kasstromen,

Lees meer

De jaren terugdraaien

De Engelse komiek Barry Cryer vertelt het verhaal van een financieel directeur die op straat liep. De FD wordt benaderd door een dakloze man. ‘Neem me niet kwalijk’ zegt de man ‘heeft u misschien een paar euro voor mij, ik heb in twee weken niet gegeten’? ‘Zo’, zegt de FD, ‘en hoe was dat in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar’?

Natuurlijk, geen enkele FD zou zo harteloos zijn, maar er zit wel een diepere waarheid in het verhaal  – de meesten van ons denken in vaste tijdsperiodes,

Lees meer

Waarom ‘discipline’ het wint van ‘innovatie’ als kenmerk van zeer succesvolle ondernemers.

U weet waarschijnlijk best wel hoe u moet groeien (d.w.z. meer dingen doen die voor u werken en ze beter doen) maar als doorgewinterd ondernemer heeft u instinctief de neiging wat terughoudend te zijn….

Waarom?

Het is in hoofdzaak een kwestie van paranoia…

Bedrijfseigenaren zijn meer paranoïde dan ze een ander willen doen geloven. Ze vinden het niet prettig als paranoïde te worden bestempeld, dus verbergen ze dat vaak.

Lees meer

7 eigenschappen van effectieve financieel directeuren

Colin Mills – Oprichter & Algemeen Directeur FD Centre Limited (www.thefdcentre.co.uk)

Om een effectieve CFO in uw bedrijf te zijn moet u steeds up-to-date zijn met de nieuwste financiële regelgeving, bekend zijn met de laatste belastingontwikkelingen en lange dagen op kantoor doorbrengen met het beoordelen van aansluitingen en het goedkeuren van (BTW) aangiften. Klopt dat?

NEE

Wij hebben in de laatste 10+ jaren ervaren dat de meest effectieve CFO’s over een nogal afwijkende set van competenties dienen te beschikken.

fd-heart

Doe een gratis financiële health check

Reserveer nu
fd-stars

Bepaal in 9 minuten de score van uw financiële afdeling.

Doe de F Score
fd-speech

Heb je een brandende financiële vraag? Vraag het nu aan een van de beste CFO's van het land.

Vraag het aan de CFO
fd-money

Reserveer een 30 minuten financiële doorbraak sessie

Reserveer nu